Hva er ullgarn?

Enten du strikker eller ikke, har du sannsynligvis blitt kjent med ull. Ull er et fantastisk materiale som er utrolig populært å bruke i klær og klær. Den er varm, isolerende og perfekt å ha på når det er kaldt vær.

Ull kommer fra sau, og kvaliteten på ullen avhenger ofte av sauerasen og hvordan ullen behandles. Når du trenger å gjøre ull til ullgarn, begynn med å sortere ullen etter hvor på sauen den kommer fra. Ullen kardes deretter før den til slutt spinnes i ullgarn. Når du snurrer ullen, bestemmer du hvor tykk eller sterk tråden skal være, og dermed hvor tykt garnet blir.

Se vårt enorme utvalg av ullgarn her

Derfor er ullgarn tilgjengelig i forskjellige kvaliteter og varianter. Kvaliteten avhenger ofte av tykkelsen på ullhårene. For eksempel er lange ullhår ofte grove, og tynne ullhår er ofte finere i strukturen. Hos oss streber vi etter å ha et stort utvalg av ullgarn i forskjellige kvaliteter, slik at du enkelt kan finne den typen ullgarn som passer ditt prosjekt.

Vær oppmerksom på lanolin i ull

Lanolin er et vokslag som sitter i ullen og produseres i sauens hudkjertler. Det hjelper til med å gjøre ullen vannavvisende og beskytter sauen mot kulde. Hvis du har prøvd å ta på ullen til en sau, har du sannsynligvis opplevd at den føles litt fet - den er lanolin. Jo mer lanolin sauen har i ullen, jo mer vannavvisende er ullen. Dette er spesielt gunstig for sauer som bor i land der det ofte regner.

Dessverre tolererer ikke noen mennesker lanolin og er derfor allergiske mot klær som inneholder ullgarn. De kan med fordel strikke klær med alpakka-garn i stedet, da alpakka-lamaen ikke produserer lanolin.

Les mer om alpakka-garn her

Hva kan jeg strikke i ullgarn?

Ull er et utrolig populært materiale. Den har eksistert i mange år og har alltid blitt brukt i klærne våre. Det er veldig slitesterkt, og hvis du behandler det ordentlig, kan du bruke klærne i mange år.

Mange velger å strikke med ullgarn når de trenger å strikke en genser. Dette gjør de blant annet fordi det er lett å holde varmen med en genser strikket i ull. Det er mange enkle mønstre du kan følge hvis du vil strikke i ullgarn. Oppskriftene veileder deg fra start til slutt, slik at du enkelt kan følge.

Leter du etter et mer utfordrende prosjekt, og er du klar til å kaste deg over en fin genser for menn? Da kan du for eksempel komme i gang med denne oppskriften .

Genseren består av 100% ny ull, og garnet kommer fra det anerkjente merket DROPS. Genseren er veldig stilig og enkel i sin design og perfekt for deg som ønsker å bli utfordret i strikkearbeidet ditt.

Vi selger alle Drops-garn. Se dem alle her

Hvis du er nybegynner i strikkeverdenen, kan du starte med mindre prosjekter. Det kan blant annet være en lue, et skjerf eller et pannebånd i ullgarn. Og hvis du har mot, kan du også prøve dette mønsteret på et par hjemmestrikkede ullsokker - vi er ganske sikre på at du vil elske dem.

Hvis du er nysgjerrig på å se flere oppskrifter, kan du gjerne se her.

Hva er fordelene med strikking i ullgarn?

Etter vår mening er det mange gode grunner til å strikke i ullgarn. Ullgarn er temperaturregulerende og kan dermed bidra til å gi deg varme eller kjøle deg ned. Hvis du for eksempel fryser, er det lurt å ha en bluse av ullgarn nær kroppen, fordi den varmer deg raskest opp.

Ullgarn absorberer fuktighet uten å bli vått. På den måten kan en bluse i ullgarn føles varm, selv om den er fuktig.

En av fordelene med ullgarn er at det kommer i mange forskjellige kvaliteter og tykkelser. På den måten velger du om du vil strikke en tykk ullgenser til de kalde dagene, eller om du vil strikke en tynn ullgenser som du kan bruke under andre klær. Du har dermed stor frihet når du strikker med ullgarn.

Les mer om strikkeoppskriftene våre her

Hvordan behandler og vasker du klær strikket av ullgarn?

Det er viktig at du tar hensyn til hvordan du vasker klær som inneholder ullgarn. Hvis du ikke er det, kan ditt harde arbeid raskt bli bortkastet - og den hjemmestrikkede kreasjonen din kan raskt havne i søpla.

Når du for eksempel er ferdig med å strikke en bluse, anbefaler vi at du skyller den før du tar den på. På den måten kan du få spinnende olje og skitt ut av blusen. Og i tillegg vil maskene falle på plass og legge seg bedre.

Når du trenger å vaske den hjemmestrikkede blusen etter bruk, anbefaler vi at du vasker den for hånd. Det er den mildeste måten å vaske på, og vannet må ikke være mer enn 30 grader varmt. Etter å ha vasket den, kan du med fordel legge blusen i et håndkle og forsiktig klemme vannet ut av den. Til slutt er det viktig at du lar blusen tørke flatt. På denne måten beholder det myke materialet sin form bedre.

Kos deg virkelig med ditt neste prosjekt med ull :-)

Les mer om SuperWash nedenfor.