Hva er silkegarn?

Når du sier silke, vil folk flestes tanker være om luksus og eksklusivitet. Silke er et kjent materiale for mange, men likevel noe få mennesker har så mye av i skapet, som ull, nylon eller polyester.

Til tross for den omfattende kunnskapen om silke, er den totale produksjonen av silke faktisk ganske liten sammenlignet med andre tekstiler. Faktisk utgjør silkefibre bare 0,2% av verdens totale tekstilproduksjon.

Se vårt vakre utvalg av garn med silke her

Silkegarn er derfor også en mer eksklusiv garntype enn for eksempel bomullsgarn eller mohairgarn . Silkegarn vil vanligvis være en blandingskvalitet - f.eks. Blandet med ull, polyamid eller alpakka - det er fordi du på denne måten kan lage et mykere og mer isolerende garn enn den rene silketråden.

Les mer om andre garntyper her

Hvor kommer silkegarnet fra?

Silke har vært et kjent naturprodukt i Kina i hundrevis av år. Her har den blitt brukt til tradisjonell veving, og hvordan man kan trekke ut den eksklusive silketråden har lenge vært en stor og stolt hemmelighet. Imidlertid har hemmeligheten blitt lekket, og Kina har ikke lenger monopol på verdens silkeproduksjon.

Det er silkeormen som produserer silken slik vi kjenner den i dag. Silkeormen, som blir silkesommerfuglen og faktisk er en larve, lager silketråden, som den bruker til å lage en puppe rundt seg selv. Puppen kalles også kokongen. Silketråden trekkes ut av kokongene ved å dampe dem, og forberedes deretter på å koble silketråden. Dette betyr at du snurrer fem til syv silketråder sammen gjennom en maskin for å gjøre dem sterkere - en enkelt silketråd er veldig fin og tynn.

I dag brukes ofte silketråden fra den kinesiske silkesommerfuglen Bombyx Mori til å produsere silke. Den avles i reserver og lever ved å spise deler av morbærtrær - derav navnet.

Hva er egenskapene til silkegarn?

Silke har mange gode kvaliteter fordi det er naturlige fibre. Silkegarn er derfor også kjent for å være ekstremt mykt og behagelig å ha på seg mot huden. Silkefibre er helt glatte - som ullfibre og bomullsfibre, for eksempel, ikke er det.

Se vårt store utvalg av gratis oppskrifter her

Når du strikker i silkegarn, får du en ekstra fin finish med den spesielle glatte lettheten og glansen som silketråden gir. I tillegg er silkeutseendet tidløst, og du kan derfor bruke lang tid med sjelefred på å strikke designet ditt, uten at det glir ut av motebildet igjen.

I tillegg er det andre kvaliteter av silkegarn som er verdt å fremheve:

  • Silkegarn er fuktabsorberende. Faktisk kan silkefibre absorbere opptil 30% av sin egen vekt, og det gjør ikke silken fuktig. Derfor er silke også et populært materiale for strikking i sommerdesign.
  • Silke har høy bruddstyrke. Det er på 4,8 gram pr. benekter. Det er litt under nylon, som er kjent for sine holdbare egenskaper.

Med silkegarn bør du være oppmerksom på at silkefibre ikke tåler for mye direkte sollys. UV-stråler kan forårsake misfarging, og derfor anbefales det også å ikke la silkegarnet eller klærne dine henge foran i direkte sollys hvis du vil opprettholde den opprinnelige kvaliteten.

Silketråd kan være en fordel å bruke hvis du er allergisk mot husstøvmidd. De liker ikke de naturlige stoffene i silke. Det samme gjelder møll.

Utforsk vårt utvalg av vakre silketråder

Hva kan jeg lage i silkegarn?

Silkegarn kan brukes til både strikking eller hekling. For mange vil ikke silkegarn høres ut som noe som kan brukes om vinteren, men faktisk er det mulig for silkegarnet å varme kroppen i løpet av de kalde månedene av året.

Du kan for eksempel strikke en fin og varm vest med en blanding av ull og silkegarn , en luftig og feminin bluse med silketråder eller myke , strikkede pannebånd med fine vendinger .

For sommerens strikke- og hekledesign er det også mange vakre ting du kan lage med silkegarn eller blandet garn med silketråder. For eksempel kan du strikke en sommerjakke med raglan , en sommerjakke med et strukturmønster eller en søt bluse med et rundt bærestykke som vil være fint å ha på sommerens festlige anledninger.

For de yngste kan silkegarnblandinger også brukes til å strikke eller hekle fine ting. Dette gjelder for eksempel et heklet teppe til babyen , en sommerkjole for småjenter eller vakre, mønstrede gensere for barn i flere aldre.

I tillegg er det også mange som bruker silkegarn eller garn med silketråder for å strikke eller hekle vakre sjal og skjerf. Det er her silke virkelig kommer til sin rett med den vakre glansen og mykheten, og det er mange som velger å vise seg frem med disse designene.

Se vårt store utvalg av gratis oppskrifter for barn her

Hvordan kan jeg opprettholde arbeidet i silkegarn?

For mange vil sannsynligvis vask av strikk eller hekling i silke være forbundet med noe nervøsitet. Silkefibrene er enda mer delikate enn ullfibrene, og du må derfor også være forsiktig med hva du utsetter silkegarnet for.

Hvis du vil vaske klær som inneholder silketråd, bør du alltid bruke vaskemaskinens mest skånsomme program. Her sentrifugeres ikke klærne - og gnides derved eller på annen måte utsettes for slitasje - men bare vippes frem og tilbake i trommelen.

Hvis du vasker silke stoffet, bør du også bruke en spesiell såpe. En mild, flytende såpe vil være det beste valget, da dette oppløses best og dermed ikke risikerer å flekker den delikate silken. Etter vask skal silkearbeidet ikke henges til tørk, da det vil strekke fibrene og du vil oppdage at klærne "vokser". Silke skal i stedet være tørt, da fiberens ekthet best opprettholdes på denne måten.