Hva er pelsgarn?

Pelsgarn er en type garn som er preget av det myke, hårete og plysj uttrykket. Du kjenner det spesielt fra bamser, leker, men mote har i den grad også påvirket strikkevarer.

Det er et spesielt populært materiale i bruk av klær fordi garnet har et plysj og eksklusivt utseende. Det er vilt, med hår som stikker i forskjellige retninger, samtidig utrolig mykt og behagelig.

Se vårt store utvalg av pelsgarn her

Teddybjørn Couture Pels Lux Krøllete

På bamser og leker er den myke og plysj kvaliteten en åpenbar fordel. Barna elsker det myke og søte eksteriøret deres bamser får med pelsgarn.

Første gang du møter pelsgarn, kan det virke rotete og kanskje til og med som et ugleprodukt. Det må være et spørsmål om smak, men pelsgarn er ikke stygt, fibrøst og irriterende å bruke hvis kvaliteten er god.

Faktisk, overraskende nok, er det veldig lite stramt og relativt sterkt. Teppet eller bamsen vil vare lenge inn i fremtiden hvis du bruker pelsgarn av riktig kvalitet.

Hvorfor navnet pelsgarn?

Ta en god, lang titt på en genser, votter, lue eller bamse laget av pelsgarn, og spør deg selv igjen hvorfor navnet pelsgarn.
Det handler selvfølgelig om den plysj, myke overflaten, som - hvis den er laget av en dyktig strikker - ser ut som pels. Navnet kommer ikke fra garnets opprinnelse eller fra en bestialmetode, der pelsen blir revet av dyret. Det kommer av garnet når det er i bruk.

Noe helt annet er at pelsgarn sjelden produseres fra dyr, av ull. Ofte vil den være laget av polyester eller polyamid, slik den også er her .

Hvis du er interessert i å vite hva polyester er eller hva polyamid er, kan du lese om garnetypene på denne siden .

Selvfølgelig gjelder de samme kriteriene for sluttproduktet når du bruker pelsgarn, jo bedre kvalitet, desto bedre er sluttproduktet.

En utfordring for nybegynnere

For mindre moro for deg som bare trenger en genser laget av pelsgarn, en bamse til nevøen din eller et fint luftig teppe, bør du helst ha litt erfaring som hekler.

Pelsgarn er utrolig allsidig og kan brukes i nesten alle sammenhenger. Bruk av garnet er bare sjelden til den spesielle glede for de som flittig prøver å følge mønsteret.

Stingene er nesten usynlige, og dette gir ganske åpenbare vanskeligheter når bamsen må hekles. Hvis du er nybegynner, vil det sannsynligvis ikke være den beste ideen å starte med pelsgarnet.

Hvis du derimot har lagt noen gode og krevende hekleoppskrifter bak deg over tid, så skal du ikke være redd for pelsgarnet. Bare hold tungen rett i munnen og gjør prep-arbeidet ditt.

Det anbefales ofte at du bruker ledetråder for å gjøre sømmene tydeligere. En ledsagertråd er en tråd du hekler med pelsgarnet ditt.
Hvis du sitter fast og strikker, vil det være til din fordel å strikke i stedet for å hekle pelsgenseren eller bamsen. Maskene blir automatisk synlige når du strikker i stedet for å hekle.

Bamser, dyr, puter, tepper ...

Nå for moro skyld. Selvfølgelig bør du ha noen gode ideer til kommende pelsgarnprosjekter.

Som nevnt er pelsgarn et utrolig allsidig stykke garn du kan bruke i nesten alle dine prosjekter. De mest populære eksemplene er selvfølgelig søte og plysj bamser

Hvis du trenger litt mer inspirasjon til en bamse til niesen din, kan du lese deg opp på flere oppskrifter her .

Du setter grensene for bruk av pelsgarnet. Les ut materialet som pelsgarnet er produsert fra, og vurder derfra om det kan brukes i prosjektet ditt.

Hvorfor bruke pelsgarn?

Du trenger pelsgarnet når du trenger å lage noe ekstra av det. Både fordi det er komplisert, men også fordi genseren, bamsen eller teppet har et mer eksklusivt utseende.

Dette betyr ikke at pelsgarn er det beste budet på garn for ditt neste prosjekt. Selvfølgelig må du bruke den hvis du ikke kan motstå synet av det vakre, myke pelsgarnet.

Så du må bruke pelsgarnet når du har lyst, når det gir deg et estetisk uttrykk du ikke tåler.

Du kan finne varmere, sterkere og mer pustende garn, men når du først har falt for pelsgarnet, vil du ikke finne vakrere garn.

Den plysj og pelsete overflaten, som for forvirring kan se ut som en pels, gir et flott utseende til genseren, teppet eller putene.
Når du bruker det på kosedyr, er kvaliteten på garnet åpenbart. Og den har vanligvis en utrolig god holdbarhet, så lenge du velger et godt materiale.

Les mer om garnet vårt her