Hva er garn?

Kiler det fingrene når du ser andre strikke? Og du vil kaste deg over ditt eget strikke-, hekle- eller broderiprosjekt, men er du i tvil om hvilket garn du skal velge? Da kan du trygt lese videre her. Hos LindeHobby har vi et stort utvalg av forskjellige garntyper fra mange forskjellige merker. Derfor kan du enkelt finne den type garn som passer akkurat ditt prosjekt.


Enten du er nybegynner eller en erfaren strikker eller hekler, spiller det ingen rolle når du handler hos oss. Her kan du utforske en rekke spennende strikkeoppskrifter og garntyper som er perfekte for både mindre og større prosjekter. Hvis du for eksempel leter etter ullgarn til den tykke genseren, silkegarn til en cardigan eller bomullsgarn til en hatt, kan du finne alt og mange andre typer garn her hos oss.

Se vårt store utvalg av garn her

Hva er garn laget av?

Når du trenger å lage garn, bruker du en prosess som kalles spinning. Her snurrer du flere tråder av et gitt materiale sammen og lager dermed garnet. Trådene består av fibrene som utgjør det aktuelle garnet - f.eks ullfibre, alpakka fibre, silkefibre eller bomullsfibre.

Materialet er vridd sammen når det produseres. På denne måten blir de korte trådene vridd sammen til de lange garnetrådene, som er de vi bruker til å strikke med. Hvis garnet skal brukes til veving, er det ofte tett vridd, har en jevn overflate og høy styrke. Hvis garnet derimot skal brukes til strikking, er det ofte løst vridd og har en mer krusete overflate.

Her finner du garnene våre sortert etter garntyper

Når du snurrer garnet, har antall svinger stor innvirkning på hvordan garnet blir. For eksempel, hvis garnet får mange vendinger i løpet av prosessen, blir det veldig sterkt. Og hvis det derimot ikke blir vridd veldig mange ganger, blir garnet mykere.

Det finnes mange forskjellige typer garn - både syntetisk og naturlig. De naturlige typer garn inkluderer alpakkagarn , ullgarn og mohairgarn . Alle disse typer garn kommer fra forskjellige dyr og brukes ofte til bluser, sjal og hatter.

De syntetiske garntypene inkluderer akrylgarn, polyamid og polyestergarn . Disse tre typer garn er laget av syntetiske fibre og brukes ofte i klesindustrien fordi de er holdbare og populære.

Hvilken type garn skal du velge?

Når du har bestemt deg for hvilket prosjekt du vil gå i gang, er det lurt å undersøke hvilket garn som passer for prosjektet. Kanskje du til og med har noen preferanser for å velge garn, eller kanskje du ikke har det. Siden det er mange forskjellige typer garn, kan det være en jungel å finne veien rundt, så det er lurt å undersøke forskjellige typer garn før du kommer i gang.

Se garnene våre sortert etter type her

Garn til barneklær

Når du strikker klær til barn, er det viktig at klærne ikke klør eller svir. Dette fordi det kan føles ubehagelig og føre til at barna ikke vil gå med hjemmestrikkede klær. Derfor er det en veldig god idé å bruke noe garn som er mykt å ha på seg.


Ta en titt på dette gratis strikkemønsteret på en søt bluse for barn i alderen 2-12. Blusen er strikket av merinogarn (lenke til motiv) , som er utrolig myk. Det er perfekt for barn fordi garnet ikke klør eller klør - tvert imot, det føles fint å ha på seg. Den er laget av et naturlig materiale og kommer i mange forskjellige jordiske og lyse farger.

Se vårt store utvalg av merinogarn her.

Strikk til damer

De siste årene har strikking blitt utrolig populær, og spesielt kvinner har i stor grad kastet kjærlighet på strikkepinnene. Strikketøyet er lett å ha på, og mange forbinder det med komfort. Det er også lettere å strikke klær til deg selv, fordi du kan prøve det underveis og se om det passer.

Når det gjelder å velge garn, er valget ofte basert på dine egne preferanser. Noen kvinner har ikke noe imot at garnet fester seg litt, mens andre kvinner ikke orker det. Derfor er det en god ide i begynnelsen å velge mønstre med det garnet du liker best. Se vårt gratis strikkeoppskrift på en vakker bluse med lange puffermer . Den er feminin, fargerik, fin og myk og må strikkes av mohairgarn og silkegarn.

Se vårt store utvalg av mohairgarn her og silkegarn her .

Strikk hjemme

Strikkeklær har ikke bare blitt populære - det har også blitt veldig populært å strikke ting til hjemmet. Velger du riktig type garn, kan du enkelt strikke flaggvimpler, oppvaskkluter, grytekluter, sjal og tepper til hjemmet.
Her anbefales det å bruke bomullsgarn (lenke til emnet) . Oppvaskkluter og grytekluter i bomullsgarn kan lett vaskes hvis de for eksempel blir skitne på kjøkkenet. Bomullsgarn er heller ikke det dyreste garnet på markedet. På den måten har du for eksempel råd til å kaste ut en oppvaskklut hvis den ikke lenger kan brukes.

Her kan du se vårt store utvalg av strikkeoppskrifter til hjemmet.

Utforsk oppskriftene våre på heklede grytekluter her

Derfor elsker vi garn

Her på LindeHobby elsker vi garn. Garnet har mange nyanser og forskjellige materialer er med på å lage fantastiske prosjekter, som enten kan være individuelle eller laget av en oppskrift. Avhengig av garnet du velger, vil du automatisk få forskjellige resultater.


Garnet er med på å gi oss muligheten til å strikke, hekle, brodere og lage våre egne klær og interiør. Og det er bare fantasien som setter grensene for hva du kan bruke garn til.


Ha det gøy med ditt neste strikkeprosjekt.