Hva er merinogarn?

Enten du er en erfaren strikker eller nettopp har begynt å utforske den enorme verdenen av garn og strikkeoppskrifter, har du mest sannsynlig kommet over merinogarn . Det lette ullgarnet er spunnet av ullen fra merinosauen - den mest utbredte sauerasen i verden - og er kjent for å være mykere og finere enn annet tradisjonelt ullgarn.

Merinogarn er et veldig populært garn å strikke i. Både til strikkede vesker til voksne og spesielt til babyklær. Lyshet og mykhet i merinogarn er en stor fordel fordi det føles bedre mot huden enn andre ullgarn, som hos noen mennesker har en tendens til å klø.

På dansk kan merino uttales både som 'me-RI-no' og som 'ME-ri-no'. Begge er korrekte, så du trenger ikke lure på om noen sier det annerledes enn deg.

Se vårt store utvalg av merinogarn her

Hvor kommer merinogarnet fra?

Merinogarn er som nevnt ull fra merinosauen som har blitt spunnet til en myk, tynn tråd. Garnets mykhet skyldes at merinogarnet består av ekstremt tynne fibre. De måles i området 17-23 mikron, som er en milliondel av en meter. Det sies at ull bare begynner å klø hvis tykkelsen på fibrene er 30 mikron og oppover.

Merinoull er populær over hele verden, og det er derfor merinosau i mange land. Merinosauen er imidlertid opprinnelig fra Spania, men i dag er det en stor tradisjon for avl av merinosau i Sør-Amerika, Australia, New Zealand og Sør-Afrika.

Hvis du kjøper merinogarn fra australsk garnproduksjon, bør du være oppmerksom på om muldyrsavlsmetoden har blitt brukt i produksjonen av garnet. Det australske klimaet gjør at sauer ofte blir plaget av oppkast av fluer som kan legge egg i sauenes hudfold og gjøre dem dødssyke. Med muldyrkingsmetoden kutter bønder hudfold fra sauens rumpe for å unngå dette - ofte uten bedøvelse. Det er forbudt i flere land, og hvis du vil unngå merinogarn fra muldyrproduksjon, bør du være klar over om det står på banneret.

Vi selger ikke garn fra forhandlere som bruker muelsing. Derfor er du garantert garn fra oss, der dyret ikke har blitt skadet av denne produksjonsformen. Glade sauer gir godt garn :-)

Les mer om strikkeoppskriftene våre her

Fordelene med merinogarn

Merinogarn er et veldig populært garn å strikke i, og det finnes utallige oppskrifter med merinogarn til strikking til både babyer, barn og voksne. Her lister vi opp noen av de største fordelene med strikking i merinogarn:

  • Merinogarn er svetteabsorberende: Du trenger ikke å vaske merin Strikk så ofte som andre klær, fordi det ikke absorberer svette på samme måte som andre materialer.
  • Merinogarn er vann- og smussavvisende: Merinogarnet renser seg i stor grad, og det naturlige fettet i ullen er med på å gjøre merinogarnet både vann- og smussavvisende og er dermed også et veldig praktisk garn å strikke klær i.
  • Merinogarn er temperaturregulerende: En tredje stor fordel med merinogarn er dens evne til å regulere varmen i henhold til kroppstemperaturen.

Hvis det er kaldt, vil ullen varme kroppen din, mens den har en avkjølende effekt hvis du svetter og føler deg varm.

Så det er mange fordeler med å strikke i merinogarn når det kommer til de praktiske, hverdagslige og barnevennlige egenskapene til merinoull.

Se vårt store utvalg av gratis strikkeoppskrifter her

Hva kan du strikke i merinogarn?

Du kan strikke mange forskjellige ting i merinogarn. Babyklær, klær for barn og voksne, diverse tilbehør og så videre.

Det varierer fra mønster til mønster om du skal strikke i en tråd av merino, eller om du også kan strikke merinotråden sammen med for eksempel en tråd av mohair eller en tråd av alpakka. Alt gir forskjellige strikkestyrker og uttrykk, og det er selvfølgelig opp til det enkelte mønsteret eller personen å vurdere hva de liker best eller hva som vil passe til dagens design.

Hvis du for eksempel vil strikke babyklær i merino, kan det være et par søte bukser med ribbeina ,en søt romper med vridde detaljer eller et par strikkede tøfler med ribbestrikk som kan holde babyens føtter varme i de kalde månedene .

For litt eldre barn er det også mange oppskrifter med merinogarn å bli inspirert av. Det kan være en fin strikket jakke med raglan , en varm genser i perlestrikk eller det populæresettet med lue og nakkebånd for utendørsaktiviteter i kaldere vær.

For voksne brukes merinogarnet ofte til design som en klassisk bluse med raglan, en nydelig kofte med V-hals eller viktig tilbehør som en myk og varm hatt.

Som nevnt er merinoull det perfekte basisgarnet fordi det er mykt og lett, gjør det veldig behagelig å ha på seg mot huden, og dets temperaturregulerende egenskaper gjør det praktisk å bruke til strikking de fleste månedene av året.

Hvordan opprettholde elastikk i merinogarn

Som med annet ullgarn trenger du ikke å vaske merinogarnklær ganske ofte - med mindre det er flekker. Egenskapene til ullen er med på å holde klærne rene og ryddige. Merinogarn får ikke svette flekker på samme måte som andre materialer, og derfor kan du også bare lufte merinogenseren eller lignende innimellom - eller henge den ut i frostvær - for å la ullen rense seg selv.

Hvis du fremdeles vil vaske merino-strikket ditt, er det viktig at du ikke bare vasker det på et vanlig program. Merinogarn, som alt annet ullgarn, kan krympe hvis det vaskes feil, og det vil være synd, spesielt hvis du har strikket deg selv.

Hvis vaskemaskinen din har et ullprogram, kan du bruke dette til å vaske merino-strikket ditt. Her holdes temperaturen på et jevnt nivå, og klærne blir ikke hevet, noe som kan føre til at den "vokser".

Hvis du ikke kan vaske på ullprogrammet, bør du i stedet vaske merinostrikk for hånd. Bruk en mild såpe beregnet på ull. Ullsåper inneholder ofte lanolin, som er det naturlige fettet i ull som hjelper til med å holde ull selvrensende. Vanlig vaskemiddel kan inneholde enzymer som i stedet går inn og ødelegger denne balansen.