Hva er bomullsgarn?

For mange er bomullsgarn det første garnet de prøver å jobbe med. Dette er fordi det klassiske bomullsgarnet er veldig vanlig - både 100% bomull og bomullsblandinger - og kan brukes til mange forskjellige typer håndarbeid.

Bomullsgarn er et naturlig produkt. Det vil si at den i sin rene form ikke blandes med syntetiske tråder, men består av 100% bomull. Bomullsgarn er veldig slitesterkt og det er lett å jobbe med den tynne og myke tråden. I tillegg tåler de aller fleste bomullsgarn, noe som gjør det til et populært materiale.

Se vårt store utvalg av bomullsgarn her

Hvor kommer bomullsgarnet fra?

Bomull kommer fra bomullsplanten. Den vokser i subtropisk og tropisk klima og har vært kjent og brukt i bomull i tusenvis av år i land som Kina og India.

Når bomullsplanten blomstrer, blir frøkapslene til en slags hvit dusk. Det er bomull. Du høster disse og behandler deretter fibrene, som er kardet og vridd til deilig bomullsgarn.

Det finnes mange forskjellige varianter av bomull, og disse produserer bomull med forskjellige fiberlengder. Det er lengden på fibrene som bestemmer hvor høy kvaliteten på den aktuelle bomullen er. Lange fibre er de fineste og gir det mykeste garnet, som også er det mest holdbare.

Bomullsgarn kan være 100% ren bomull eller være ferdig for å fremme visse egenskaper, som fasthet eller holdbarhet. Dette gjelder for eksempel garnert bomullsgarn (lenke til mercerisert bomullsgarn) .

Organisk bomull

Du har kanskje hørt om økologisk bomullsgarn, men hva er forskjellen mellom konvensjonelt bomullsgarn og organisk bomullsgarn?

For konvensjonell bomullsproduksjon, på samme måte som i organisk produksjon, er det ingen regler og grenser for bruk av plantevernmidler og giftstoffer i markene. Bomullsplanten er spesielt utsatt for disse stoffene, og man kan derfor med fordel velge den organiske versjonen. Både for å støtte den mer bærekraftige og organiske produksjonen - som avgir opptil 94% mindre klimagasser - og for å beskytte seg selv og huden mot kjemikaliene som kan akkumuleres i det vanlige bomullsgarnet.

Utforsk det organiske garnet vårt her

Fordelene med bomullsgarn

Det klassiske 100% bomullsgarnet er enkelt og behagelig å strikke og hekle med. Dens mykhet og letthet gjør det enkelt å jobbe med, og teksturen gir et pent og veldig jevnt resultat. I tillegg er bomullsgarn vanligvis også billig og tilgjengelig i en rekke farger, noe som gjør det populært å bruke til mange prosjekter.

Bomullsgarn kan absorbere fuktighet og beholde varmen. Kvaliteten er ikke like sterk som ull, men likevel kan bomull også absorbere mye fuktighet uten å slippe den ut.

Det er lett å farge bomull, og derfor finner du også bomullsgarn i alle slags farger. I tillegg krøller bomull seg ikke, noe som gjør det populært for alt fra tilbehør til klær.

Bomullsgarn kan og vil blandes med nesten alle andre typer garn. For eksempel bambus / bomull, viskose / bomull og lin / bomull. Garnetypene blandes for å forbedre egenskaper som absorpsjon og holdbarhet.

Hvis du leter etter ren bomull, er egyptisk bomull øverst på skalaen til den fineste typen bomull. Egyptisk bomull har spesielt lange fibre, som er en kvalitetsmarkør, og som gir et mer eksklusivt garn som brukes til strikking til babyer og til fine og feminine klesdesign.

Utforsk vårt utvalg av bomullsgarn her

Hva kan jeg lage i bomullsgarn?

Mange nikker i erkjennelse av å ha brukt bomullsgarn som en form for nybegynnergarn. Siden det er så enkelt å jobbe med, vil nybegynnere innen hekling og strikking ofte ha laget grytekluter , kluter og håndklær i bomullsgarn før de går videre til mer kompliserte oppskrifter.

Les mer om heklede grytekluter her

Men bomullsgarn er absolutt ikke bare for nybegynnere, og du kan lage kluter, klær for barn og voksne og tilbehør fra det lyse garnet.
Som nevnt, noen av de klassiske designene som brukes til bomullsgarn, fine oppvaskkluter og håndklær til kjøkken og bad. Det kan også væreretro grytekluter med bestemødesign eller kluter, hvor du leker med mønstre og former som med disse fine blåskjellklutene .

Hvis du vil strikke luftige og lette klær til sommersesongen, er bomullsgarn det perfekte garnet å gjøre det i. Det kan være en fin og fargerik sommertopp eller en fin strikket topp med midjekutt .

Les mer om strikkede bluser her

Du kan også gjøre julen ekstra koselig i år ved å kaste deg i hjemmelaget julepynt laget av bomullsgarn. For eksempel kan du lage fine hjerter til bordet eller stjernene å henge .

Bomullsgarn kan dermed brukes til håndverk hele året, og det er bare fantasien som setter grenser for hva du kan lage med bomullsgarn.

Hvordan vedlikeholder jeg klær i bomullsgarn?

Bomullsgarn er ikke så delikat som ullgarn, for eksempel, men du bør likevel ta godt vare på bomullsklærne dine når du vasker dem, for å bevare farge og tekstur.

Strikkevarer i bomull kan som hovedregel vaskes ved vanlige 40 grader i vaskemaskinen og opptil 60 grader. En fordel hvis du for eksempel har strikkede eller heklede oppvaskkluter til kjøkkenet. Du bør imidlertid alltid sjekke dette på banneret på garnet ditt, da det kan variere mellom garnetyper hvis de kan vaskes i maskin.

Vi anbefaler at du ikke bruker tøymykner til å vaske bomullsgarnet med, da dette vil skade de naturlige fibrene. Klær i bomullsgarn skal heller ikke tørkes i tørketrommel, da det er en risiko for at det krymper. Bomullsgarn krymper kanskje litt i vasken, men du kan vanligvis strekke det tilbake i form når du legger det til tørk.

Se vårt store utvalg av gratis oppskrifter her