Hva er alpakka garn?

Som nybegynner eller erfaren strikker vet du sannsynligvis om alpakka-garn. Det myke garnet er perfekt hvis du vil skjemme bort deg selv, eller noen du har i nærheten, med en bluse, sjal eller hatt av beste kvalitet. Alpaca garn er et fantastisk mykt materiale i høy kvalitet. Det føles silkemykt mot huden, og du trenger ikke å bekymre deg for kløe.

Alpakagarn kommer fra alpakka-lamaet, som lever i Andesfjellene i Peru og Bolivia. Det er en liten, langhåret lama, som er omtrent en meter høy. Strukturen til alpaca lamamaull er veldig lik strukturen vi kjenner fra sau. Ullen til alpakka-lamaen er imidlertid betydelig finere og utrolig holdbar.

Se vårt store utvalg av garn med alpakka her

Ullen fra alpakka-lamaen utsettes ikke for kjemikalier før den er farget. I tillegg inneholder ullen ikke lanolin, og den anses derfor å være mer allergivennlig enn vanlig ull fra sau. Derfor kan du med fordel strikke med alpakka-garn hvis du er allergisk mot saueull.

Hva er egenskapene til alpakka garn?

Hvis vi sammenligner alpakka-garn med mange andre typer garn som vi selger, så har alpakka-garn utrolig mange fordeler, hvis du spør oss. Fordi den er veldig lik vanlig saueull, er den både varmende og isolerende. Det er flott å bruke om høsten under en jakke eller en mild sommerkveld når solen har gått ned.

Les mer om våre forskjellige typer garn her

Sammenlignet med vanlig ull er ullen til alpakka-lamaen både lettere og mykere. Derfor er alpakka-garn perfekt for strikking av bluser og gensere, fordi det er fint og varmt og føles lett å ha på seg. Alpakagarn er også mer vannavvisende enn andre typer garn, noe som kan være en fordel hvis du for eksempel strikker bluser eller hatter.

Hva kan du strikke med alpakka-garn?

Det er bare fantasien som setter grensene for hva du kan strikke med alpakka-garn. Garnet er fantastisk å bruke til både bluser, skjerf, votter og hatter, fordi det holder varmen utrolig bra, mens det er fint og mykt å ha på seg.

Alpakagarn blandes ofte med andre typer garn som merinogarn , ullgarn eller polyamidgarn . De forskjellige fibrene utfyller hverandre når de settes sammen. På den måten har du muligheten til å få den typen alpakka-garn som passer akkurat ditt prosjekt.

Se mønsteret til denne vakre blusen . Den er strikket av DROPS Air alpaca garn, som inneholder 65% alpakka, 28% polyamid og 7% ull. Her får du en bluse som er fin myk, varm og luftig fordi den er sammensatt av forskjellige fibre.

Utforsk de mange vakre Drops Air-fargene her

Når du bruker skjerf eller lue, er det viktig for mange at det ikke klør. Kløende eller kløende følelse kan raskt oppstå hvis du blir varm. Derfor kan du med fordel strikke skjerf eller lue av alpakka-garn. Her får du samme effekt som når du bruker vanlig ull - men uten kløende følelse. Skjerfet føles også mykt mot den bare huden rundt nakken.

Se vår oppskrift på en fin varm lue og skjerf i alpakka garn her.

Du kan selvfølgelig strikke mange andre klær enn bluser og skjerf. Hvis du leter etter inspirasjon til ditt neste strikkeprosjekt, kan du ta en titt på vårt store utvalg av strikkeoppskrifter her .

Hvordan behandler du alpakka-garn?

Når du vasker alpakka-garn, er det viktig at du gjør det for hånd. Vannet må være maksimalt 30 grader varmt, og du må sørge for å tørke klærne flate. Årsaken til at klær strikket av alpakka-garn skal tørke flatt og helst i riktig form er at garnet kan komme ut av form. Dette skyldes garnets mykhet.

Som vanlig ullgarn kan ikke alpakka-garn legges i vaskemaskinen. Hvis du legger alpakka-garn i vaskemaskinen, vil fibrene bli skadet og klærne knekker. I tillegg er det heller ikke tilrådelig å bruke tøymykner når du vasker alpakka-garnklær.

Alpaca lamaull er selvrensende, noe som betyr at du ikke trenger å vaske klærne for alpakka garn ofte. Du kan med fordel henge den ute eller ta en tur i fryseren for å fjerne bakterier.

Les mer om alle garnene våre her og hvordan de skal behandles

Finn akkurat den typen alpakka-garn som passer deg

Her på LindeHobby er det viktig for oss å ha et stort utvalg av alpakka-garn som samsvarer med kundenes behov. Derfor kan du finne mange forskjellige typer alpakka-garn - både typer 100% alpakka-garn, og typer som er blandet med andre materialer.

Les mer om strikkeoppskriftene våre her

Alpaca garn er perfekt hvis du vil kaste deg over et strikkeprosjekt som gir deg en følelse av velvære i hverdagen. Når du strikker med alpakka-garnet, kan du fort føle hvor utrolig mykt garnet er. Og når du er ferdig med prosjektet, er det bare å vaske det og la det tørke, og så er du klar til å ta på deg det nye, myke, hjemmestrikkede prosjektet.

Vil du vite mer om hekling etter mønster? Så sjekk det ut her

Ha det gøy med de neste strikkeprosjektene dine.