Hva er polyamidgarn?

Hvis du ikke umiddelbart kjenner igjen ordet polyamid, vet du absolutt om nylon - og det er faktisk det samme materialet det er snakk om. Polyamid er også kjent som nylon, og det er en type fiber som kan brukes i for eksempel garnblandinger for å styrke holdbarheten og gjøre garnet mye mer holdbart.

Polyamid er en syntetisk produsert fiber som er ekstremt sterk. Polyamidgarn er et av de mest holdbare og robuste som brukes til håndarbeid. Polyamidgarn er derfor spesielt godt egnet når du vil strikke gjenstander eller klær som brukes mye i hverdagen og som må tåle å bli maskinvasket igjen og igjen.

Det er ikke ofte du ser rent nylon- eller polyamidgarn angitt på banneret. Snarere vil det være en prosentandel, for eksempel 25% polyamid eller nylon, som vises i en blanding med andre garner som polyester, ull, bambus eller silke.

Hvordan lage polyamidgarn?

Som nevnt er polyamid en syntetisk fiber. Den er laget av syntetiske polymerer, som er en type plast. Polyamidfibrene smeltes og spinnes deretter i tråder som avkjøles av en konstant luftstrøm. Deretter kan du strekke trådene lange og dermed skape den store elastisiteten og holdbarheten til polyamidet.

Hva er fordelene med polyamid?

Polyamid - eller nylon - er av mange grunner en populær fiber å bruke til fremstilling av klær og garn. Hovedfordelen med polyamid er den høye slitestyrken og styrken til polyamidet, noe som gjør det mer nyttig for produksjon av hverdagsklær og gjenstander som må vaskes oftere enn mer sarte materialer som ull og silke .

Polyamidfibrene gir polyamidgarnet en høy dimensjonsstabilitet, og garnet har også høy elastisitet. Dette betyr at det du strikker er lettere å opprettholde formen, og det krymper ikke i vask, noe du risikerer med strikke- og heklearbeid i for eksempel bomull.

Hva kan jeg gjøre med polyamidgarn?

Polyamidgarn - eller garn med nylon - har som nevnt en utrolig holdbar kvalitet. Derfor brukes garnblandinger med polyamidfibre også til alle slags forskjellige mønstre for barneklær , strikkede sokker i en sokkegarnblanding av ull og polyamid, strikkede votter og lignende.

Polyamid blandet med ull kalles ofte sokkegarn. Den dekker dermed en garnblanding, som er spesielt egnet for strikking av solide og holdbare sokker og sokker. I tillegg til å blande med ull, er det også polyamidblandinger med alpakka, polyester, silke og ren ull. De forskjellige egenskapene til blandegarnene kan sies å være forbedret ved holdbarheten til polyamidfibrene.

Les mer om de forskjellige garnene våre her

Polyamidgarn er derfor spesielt nyttig for strikkeprosjekter som du vil vare lenge og som kan vare i mange års bruk og mange turer i vaskemaskinen.

Se vårt store utvalg av gratis oppskrifter her

Polyamidgarn og vedlikehold

Som nevnt er polyamid en ekstremt holdbar og holdbar fiber. De tåler derfor også litt av hver, og de hjelper til med å forlenge levetiden til de naturlige fibrene de blandes med i for eksempel sokkegarn.

Du må imidlertid være forsiktig når du vasker polyamidgarn ved høye temperaturer. Det anbefales at du vasker tekstiler og materialer med polyamid maksimalt 60 grader, ellers kan du risikere å skade de syntetiske fibrene. Hvis du vil, kan du stryke strikkeprosjektene dine av polyamidgarn, men du bør gjøre det ved lav temperatur og eventuelt legge en fuktig klut mellom strykejernet og det som strykes.