Hva er filtgarn?

Det finnes mange forskjellige typer garn på markedet. Hvis du er ny i strikkeverdenen, kan det derfor være vanskelig å holde rede på de mange alternativene for strikking og hekling.

Hvis du liker toving, vil toving av garn være det opplagte garnvalget for deg. Som navnet antyder er filtgarn nettopp garn som kan brukes til toving.

Se vårt store utvalg av filtgarn her.

Med filtgarn har du muligheten til å lage flere spennende strikkeprosjekter enn du kan med mer tradisjonelt garn, som brukes til strikking og hekling.

De fleste filtgarn er laget av ull. Ull er spesielt nyttig for toving. I tillegg er ull veldig lett å jobbe med, så selv om dette er første gang du trenger filt, vil du sannsynligvis få et virkelig tilfredsstillende resultat.

Filtgarn er tilgjengelig i mange forskjellige kvaliteter. Hvis du ikke vil gå på akkord med garnet ditt, kan du se etter et produkt laget av 100% ull. På den måten får du et spesielt mykt og ensartet produkt.

Hvis du elsker ull, kan du lese mer om ullgarn ved å klikke her.

Hva kan jeg strikke med filtgarn?

Det er faktisk ingen grenser for hva du kan lage med filtgarn. Garnet er enkelt å håndtere og det er spesielt slitesterkt. Derfor kan den også fortsette å brukes til daglig bruk.

Hvis du ikke har mye erfaring med filt, kan det være lurt å kaste deg ut i en litt lettere oppgave som grytekluter.

Det er en enkel måte å komme i gang med toving på, og da kan du sannsynligvis ikke få for mange grytekluter. Grytekluter er også den perfekte gaveideen hvis du vil skjemme bort noen du bryr deg om med en liten strikkegave.

Hos oss vil du alltid finne et spennende utvalg av strikkeoppskrifter , som du kan lese mer om her . Vi tilbyr noen av de nyeste og mest populære mønstrene for strikking, hekling og toving, så du vil mest sannsynlig også finne noe du vil kaste deg over.

De fleste oppskrifter er til og med gratis, noe som gir deg en god mulighet til å prøve deg på mange forskjellige typer prosjekter.

Mange finner også stor glede i å lage tøfler med filtgarn. Filten gir en spesielt tett og solid struktur, noe som gjør den spesielt egnet for sko.

Hvilket tilbehør skal jeg bruke til filtgarn?

Uansett hvilken type garn du velger å strikke med, bør du ha riktig tilbehør. Når du har riktig utstyr, har du et mye bedre utgangspunkt for å få en ferdig skapelse som lever opp til dine forventninger.

I vårt eksklusive utvalg av strikkepinner og heklenåler bærer vi filtenåler som er egnet for toving.
Med en god filtnål sørger du for at fibrene i ullen er tett sammen, slik at du enkelt kan forme den som du vil. Når du filtrerer nåler, er det viktig å bruke denne spesielle nålen.

En filtenål har en pigg som nesten fanger opp fibrene i ullen. Nålen er veldig spiss og tynn, så det er lett å lage en veldig presis overflate.

Det er viktig at du tar vare på fingrene i forbindelse med nålefilting. I tillegg må du også være forsiktig med å være veldig nøyaktig og stikke nålen direkte i materialet hvis du vil forhindre at den går i stykker.

Hvilket filtgarn skal jeg velge?

Når du åpner øynene for den fantastiske typen garn, vil du mest sannsynlig elske å bruke det om og om igjen.

Hvis du er i tvil om hvilket filtgarn du skal velge, er du sannsynligvis ikke den eneste. Det er faktisk mange gode garnkvaliteter og merker i filt. Derfor kan du dra nytte av det du bør bruke garnet til. Hvis du leter etter garn som ikke har blitt utsatt for kjemisk behandling før farging, kan du se på det ettertraktede DROPS Snow garnet , som finnes i mange av våre garnpakker .

Garnet fra DROPS er perfekt for toving, da garnet bare består av en tråd. På den annen side er den tykk slik at den kan romme litt av hver.

Når filtgarnet ikke har blitt utsatt for kjemisk behandling, blir de naturlige egenskapene til garnet vektlagt. For eksempel hjelper det å bevare strukturen og teksturen.

Alternativt kan du prøve DROPS Alaska-garn , som består av tre tråder, som automatisk bidrar til en sterkere produksjon. DROPS er godt likt av mange feltelskere, og det er ingenting som tyder på at dette garnmerket går ut av stil med en gang.

Filtgarn er også tilgjengelig i mange forskjellige vakre farger. Derfor kan du sannsynligvis også finne en garnøkkel som passer til tovingen din. For eksempel er svarte, grå og mer dempede nyanser et opplagt valg hvis du vil skape et mer nøytralt og klassisk utseende.

Motsatt har du også muligheten til å lage fargerike produksjoner med filtgarn. Med mange forskjellige uimotståelige farger kan du legge til et personlig preg på filten.

Se vårt store utvalg av garn som er egnet til toving, her

Hvordan vasker jeg filtgarn?

Når du bruker filtgarn, bør du selvfølgelig følge de angitte vaskeopplysningene. På denne måten unngår du at filten går i vasken fordi du håndterer materialet feil.

Det er stor forskjell på hvordan den enkelte ulltypen skal vaskes. Hold derfor øye med merknaden om den enkelte garnkvaliteten.

Som en tommelfingerregel er det best å håndvask ull maksimalt 30 grader. Noen typer garn tåler imidlertid høyere vasketemperaturer.

Hvis du vil at filtprosjektet skal være pent i lang tid, bør du helt unngå å vaske i maskinen. Hvis filtgarn kommer inn i vaskemaskinen, er det en risiko for at det mister sin karakteristiske struktur.

Etter å ha vasket filten for hånd, bør du tørke den flat ved for eksempel å legge den på et tørt og rent bord. Filtgarn kan være litt følsomt, så det er viktig å vaske det forsiktig.