Hva er lingarn?

Hvis du som entusiast av håndverk er interessert i bærekraft og naturlige materialer, er lingarn et godt sted å se. Det organiske og vakre garnet er veldig oppdatert på grunn av dets gode kvaliteter, og du kan bruke det til mange forskjellige strikke- og hekleprosjekter.

Se vårt utvalg av lingarn her

Lingarn er et naturlig produkt, og dette betyr at det ikke har vært noen kjemikalier eller andre skadelige stoffer involvert i produksjonen av lin. Lingarnet har lange fibre og det gir et sterkt og slitesterkt garn. Linfibrene alene er ganske rå og stive, og derfor tilsettes ofte litt viskose i garnblandingen, noe som gir en ekstremt myk og behagelig struktur.

Les mer om garn her

Hvordan lages lingarn?

Lin er en sterk og vegetabilsk naturlig fiber som lenge har vært kjent og brukt til å lage sterke tekstiler og materialer. Faktisk brukte vi i hans tid i Danmark linfiber før bomullen kom hit østfra. Lin tekstiler er faktisk noen av de tidligste laget og brukt til tekstiler.

Linplanten dyrkes i et kjølig og fuktig miljø, og derfor er det også optimalt å dyrke det i de nordeuropeiske landene. I dag er hele 80% av verdens linproduksjon i Europa, med Frankrike som den største produsenten.

Linplanten er en relativt høy plante som er rik på de lange fibrene som brukes til å lage lintekstiler og lingarn. De høstede plantene tørkes i seks uker, og det er under denne prosessen stammen går fra en grønn farge til den kjente beige fargen som lin er kjent for. Om de beige nyanser blir lyse eller mørke, avhenger av hvor mye sol og regn den tørkede linplanten utsettes for.

Etter tørking knuses stilkene, og de lange fibrene som til slutt blir spunnet i lin eller lingarn, blir kammet og renset.

Se vårt store utvalg av garn sortert etter typer her

Hva er fordelene med lin?

Linegarn - og lin generelt - er ofte assosiert med sommerklær, fordi det som materiale er lett, kjølig og behagelig å ha på, og det lar huden puste.

I tillegg har lin et bredt spekter av fordeler, som vi viser her:

  • Allergivennlig: Lingarn er et godt alternativ for de som ikke tåler ull. Linegarn er et naturlig produkt og inneholder ikke lanolinet som er i ullgarn og som noen mennesker er allergiske mot.
  • Absorberer og frigjør fuktighet: Linegarn kan både absorbere og frigjøre fuktighet, og dette skjer raskere enn med andre typer garn. Dette gjør lingarn til et populært materiale for sommerklær.
  • Temperaturkontroll: Lingarn er god å ha på i forhold til temperaturkontroll. Faktisk regulerer lin opptil 5 ganger så mye som ull og 19 ganger så mye som silke - to materialer som ellers er kjent for gode temperaturreguleringsevner. Så du svetter mindre hvis du bruker klær av lin eller lingarn, og omvendt hjelper linet kroppen til å holde seg varm hvis det er kaldt ute.
  • Antiseptisk: Lin er kjent for å være antiseptisk. Det vil si at den avviser bakterier og mikrober.
  • Lofri: Linegarn er også et populært materiale for strikking og hekling, fordi den glatte strukturen og overflaten ikke skreller over tid, og lo danner ikke som på ullgensere, for eksempel.
  • Lang levetid: Lingarn er ekstremt holdbart med sine lange fibre - det kan faktisk vare enda lenger enn bomullsgarn (lenke til det som er bomullsgarn), som er kjent for å være et slitesterkt garn.
  • Reduksjon av UV-stråling: Lin har en viss naturlig motstand mot UV-stråling og kan faktisk nesten halvere strålingsfaktoren. Derfor anbefales det også å bruke klær laget av lin og lingarn om sommeren, da det gir ekstra beskyttelse mot solens skarpe stråler.

Så det er mange gode kvaliteter og kvaliteter å komme etter med lingarn. Den bærekraftige produksjonen og de vakre og holdbare egenskapene har gjort lin til et materiale som i økende grad har kommet i søkelyset og brukes av mange til forskjellige håndverk.

Utforsk våre lingerns her

Hva kan jeg lage i lingarn?

Linegarn består ofte av en blanding av lin og andre fibre fordi det gir det mykeste og mest behagelige resultatet. Som nevnt er rene linfibre veldig rustikke, og det er en fordel at de mykner opp litt med andre typer fibre. Det kan for eksempel være bomull, viskose eller bambus. Disse blandingene gjør også garnet mer holdbart, noe som er en stor fordel når du strikker eller hekler ting du vil ha så lenge som mulig.

Her kan du se våre strikke- og hekleoppskrifter

Som nevnt brukes garn med lin ofte til sommerdesign , for eksempel en lett og luftig bluse i en linblanding med bomull og viskose , fordi den har en pustende og fuktabsorberende kvalitet. I tillegg bidrar linet også med et rustikt og naturlig utseende, som passer godt med den nordiske sommermoten og trenden.

På grunn av de antiseptiske egenskapene og den gode fuktabsorpsjonen, kan lingarn også med fordel brukes til å strikke oppvaskkluter, håndklær og kjøkkenhåndklær . Du kan også hekle eller strikke store lintepper som gir innredningen en naturlig og rustikk følelse.

Les mer om strikkede kluter her

Hvordan vedlikeholder jeg arbeid i lin?

Linfibrene er, som tidligere nevnt, ekstremt holdbare. Du må likevel være forsiktig når du vasker lin for å opprettholde best mulig passform og struktur.

Det anbefales generelt at du vasker lin 30 grader og unngår å bruke tøymykner eller blekemiddel, da det kan reagere negativt med linfibrene.

Bruk gjerne vaskemaskinens skånsomme program for å få det beste resultatet, og husk å la lintøyet tørke flatt - altså legge seg - for å opprettholde passformen best mulig. Hvis lintøyet tørkes utendørs i frisk luft, blir det enda mykere.

Skulle det oppstå at det oppstår flekker på for eksempel en bluse laget av lingarn, er det relativt enkelt å fjerne flekkene igjen. Bare unngå å la flekkene tørke inn, men rengjør i stedet forsiktig umiddelbart når ulykken er ute.