Hva er mercerisert bomullsgarn?

Du kjenner garantert bomullsgarn - det lette, myke og ofte flerfargede garnet der det er populært å strikke oppvaskkluter, grytekluter og ikke minst sommerklær. Men kjenner du også mercerisert bomullsgarn?

Mercerisert bomullsgarn er kort sagt bomullsgarn som har blitt overflatebehandlet med natriumhydroksid. Denne behandlingen danner en tynn og beskyttende silikonfilm over de fine trådene i bomullsgarnet, noe som betyr at fibrene krymper mindre under vask. Derfor kan mercerisert bomullsgarn holde formen bedre i vasken, og det er også mer holdbart enn ren bomull.

Disse egenskapene gjør mercerisert bomullsgarn til et populært valg for mange som ønsker å strikke eller hekle langvarig design.

Se vårt store utvalg av bomull her

Hvordan ser mercerisert bomullsgarn ut?

Mercerisert bomullsgarn kommer primært i like mange farger som vanlig bomullsgarn. Behandlingen påvirker ikke hvordan bomullsgarn kan farges i produksjonen. Hvis du vil farge deg selv, er de ufargede og økologiske bomullsgarn som du trenger å få tak i.

Mercerisert bomullsgarn er kjent for sin blanke overflate og glatte overflate. For noen ligner det på et mer syntetisk produkt, mens andre vil synes at det gir en fin effekt for strikking eller hekling.

Det er helt klart opp til individet å vurdere om de foretrekker å jobbe med det mer holdbare og merceriserte bomullsgarnet og dets struktur, eller om de hovedsakelig er for ekte eller organisk bomullsgarn.

Hva er fordelene med mercerisert bomullsgarn?

Hvis du velger mercerisert bomull, er det bomullsgarn som er overflatebehandlet. Denne behandlingen strekker seg og bløter blant annet bomullen, som faktisk styrker fibrene. På denne måten har de begge bedre absorberingsevne og blir mykere, og overflatebehandlingen gir en skinnende glans til garnet.

De jevnere og sterkere bomullsfibrene kan bedre holde formen når de vaskes, og de vil også krympe mindre. Derfor er også mercerisert bomull en fordel hvis du strikker eller hekler noe som må tåle å bli vasket mange ganger.

Hva kan jeg lage i mercerisert bomullsgarn?

Som utgangspunkt kan du bruke meriserisert bomullsgarn til de samme mønstrene, der du bruker ubehandlet bomullsgarn. Vær imidlertid oppmerksom på ovennevnte overflatebehandling som gjør mercerisert bomullsgarn mer skinnende og skinnende og derfor kan føles mer syntetisk enn vanlig bomull.

Mercerisert bomullsgarn brukes ofte i den finere enden av håndverket, for eksempel dekorative duker , sjal, sjeloppvarmere , skjerf og lignende. Dermed også design som brukes mye i hverdagen, og som derfor må være ekstra holdbare og holdbare.

Mercerisert bomullsgarn brukes også til leker eller dekorative gjenstander for barn - nettopp på grunn av dets vaskbarhet og holdbarhet. Det kan for eksempel være en fin barnevognkjede som må tåle forskjellig vær og mange vasker.

Hvordan vedlikeholder jeg mercerisert bomullsgarn?

Som nevnt er mercerisert bomullsgarn mer holdbart enn vanlig og ubehandlet bomullsgarn. Derfor kan du også enkelt vaske den regelmessigere enn andre bomullstyper.

Det anbefales at du vasker på 40 grader og opptil 60 grader, og at du ikke bruker tøymykner eller lignende, da enzymene kan skade bomullsfibrene. Mercerisert bomullsgarn er imidlertid mer motstandsdyktig enn vanlig bomullsgarn, siden fibrene er sterkere og ikke vokser eller krymper i form like lett.