Alpaca er en av verdens mest eksklusive fibre og ble tidligere kun brukt av Inca-kongene i Peru. Hvis man hadde utført en gjerning som var av stor betydning for landet, kunne man være så heldig å motta alpakka-klær i gave - ellers var dette bare for de utvalgte.

Alpakadyrene
Alpakkahåret kommer fra alpakkaen, som lever høyt oppe i Andesfjellene i Sør-Amerika og er et av fire dyr i den søramerikanske kamelfamilien. Dyrene er relativt sjeldne, og prisen på råvaren vil derfor være ganske høy.

Tre ganger varmere enn vanlig ull
Alpaca har mange uovertruffen bruksegenskaper som skiller seg fra vanlig ull. Alpaca er ca. tre ganger varmere enn vanlig ull. Alpaca føles varm når det er kaldt, og kjølig når det er varmt.

Helbredende evner
Den har «helbredende evner», dvs. at leddgiktpasienter og andre med problematiske ledd har stor nytte av alpakka.
Alpaca klør ikke på de fleste heller. Alpaca inneholder ikke lanolin - godt å vite om du er allergisk!

Hvordan behandle alpakka
Alpaca har en fin glans og inneholder mye svovel. Det er derfor lurt å henge alpakka-klær for lufting, da det vil rense seg selv. Hvis du trenger å vaske klærne dine, bruk Milo, Woollight eller en god hårsjampo, vask for hånd med rikelig med lunkent vann. La klærne tørke flatt i riktig form, gjerne på et håndkle. På den måten vil det holde seg fint i mange år fremover.