Inspirasjon til å finne riktig heklenål
Hvis du aldri har prøvd å hekle før, kan det virke umulig å hekle fine kluter og søte former på kort tid. Selv om det krever tålmodighet å lære, krever det faktisk bare noen få grunnleggende teknikker og grunnleggende kunnskap - og riktig hekleutstyr. Spesielt egnet hekleutstyr gjør håndverket litt lettere å kaste seg i, og du minimerer dermed risikoen for å gi opp underveis.
Enten du aldri har heklet før eller er en erfaren hekler, krever hekling en god heklenål. Med heklenålen bruker du en liten krok til å trekke garnet ditt gjennom løkkene du lager. Imidlertid er det mange forskjellige heklenåler på markedet, noe som kan gjøre det vanskelig å velge de riktige - for hva er forskjellene, fordelene og ulempene? Du kan lese mye mer om dette på denne siden, der vi gir deg mye inspirasjon til hvordan du finner den perfekte heklenålen.
Se alle heklenålene våre her.
Valg av heklenålsstørrelse
Heklenål er tilgjengelig i mange forskjellige størrelser. Det er forskjellig om størrelsen på heklenålen er angitt i nummerering eller millimeter. Hvis du hekler etter et mønster, vil det vanligvis si hvilken størrelse heklenål du trenger. Det er imidlertid en forskjell i hvor stramme folk hekler - og derfor kan du faktisk hekle med en heklenål, som er litt mindre eller større enn indikert.
Hvis du hekler f.eks. kosedyr eller bamser, du har et godt valg i forhold til hva oppskriften anbefaler. Her er det bare å sørge for at du bruker samme heklenålstørrelse til alle delene. Hvis du derimot hekler klær, er det i de fleste tilfeller en nødvendighet å følge instruksjonene i mønsteret. Dette fordi bruk av en annen størrelse kan ende opp med et resultat som er mye større eller mindre enn ønsket - og du kan derfor ende opp med å hekle en genser til et barn på seks måneder i stedet for 12 måneder.
Hvis du er nybegynner, anbefales det å velge heklenåler på 2½ eller 3. Disse heklenålene er ekstremt fordelaktige i et stort antall nybegynnermønstre. Når du hekler mer og mer, kan du utvide utvalget av heklenåler. Gjennom dette utvider du horisontene dine og eksperimenteres etter dine behov. Du kan se størrelsen på den enkelte heklenålen på nålen eller på emballasjen.
Se hele vårt utvalg av heklenåler her.
Valg av heklenålmateriale
I tillegg til å velge størrelse på heklenål, må du også bestemme valget av heklenålmateriale. Det er mange forskjellige materialer å velge mellom, så det er bare et spørsmål om smak. Du kan vanligvis velge aluminium, bambus, stål, tre, plast og resirkulerbar plast.
Velger du tremateriale som tre eller bambus, vil du legge merke til hvor lett heklenålen blir. Dette gjør det enkelt å jobbe med heklenålen, mens det myke materialet er nyttig i arbeidet. I tillegg lager ikke tremateriale støy. Hvis du derimot vil hekle med mer faste kroker, vil aluminium og stål være ideelle. Til slutt er plastmateriale behagelig å holde, noe som kan bidra til å gjøre heklearbeidet mer behagelig.
Så det er ikke noe direkte spørsmål om at et materiale er bedre enn et annet. Dette er som sagt et spørsmål om smak, og du må derfor vurdere hvilken type heklenål du liker best. Dette bestemmes best ved å prøve forskjellige heklenåler. På den måten kan du best finne ut hvilken heklenål som faller inn i din smak. Hvis du velger en heklenål i aluminium, kan du vaske heklenålen i litt sulfo før heklen begynner. Dette vil gjøre det lettere for garnet å skyve på nålen.
Velg heklenål etter spesifikk garnøkkel eller mønster
Hvis det er hofte for deg som en hap, hvilken heklenål som brukes, er det lurt å velge en heklenål etter ønsket bruk av garnøkkel. På baksiden av de fleste bannere kan du lese hvilken type heklenål som anbefales for hvert garn. Den er ideell for deg som ønsker det beste resultatet med en bestemt type garn - og som ikke har spesifikke preferanser for heklenåltypen.
Utforsk hele vårt garnutvalg her.
Det kan også være at du i ditt neste hekleprosjekt følger et bestemt mønster. De fleste velger å hekle etter oppskrifter, da det gjør det lettere å oppnå et godt resultat med et spesifikt utseende. Mange oppskrifter skriver også hvilken heklenål som kreves. I mange tilfeller er det en enda bedre referanse enn anbefalingen av garnetypen, og du bør derfor sørge for å følge oppskriftens anbefalinger i stedet for garnet.
Gratis hekleoppskrifter - Se her.
Ergonomiske heklenåler for deg med ulemper
I dag er det en rekke ergonomiske heklenåler på markedet. Disse heklenålene har vanligvis et plasthåndtak. Designet er imidlertid designet på en slik måte at heklenålen passer ekstremt godt i hånden. Dette gir deg en veldig god arbeidsstilling og er spesielt nyttig hvis du lider av leddgikt eller senebetennelse.
Du trenger imidlertid ikke oppleve ubehaget forbundet med leddgikt eller senebetennelse før du kan dra nytte av den ergonomiske heklenålen. Denne typen heklenål kan brukes uavhengig av sykdom eller ikke - prinsippet er rett og slett at heklenålen passer bedre i hånden din, slik at du ikke får såre håndledd og hender under heklingen. Dette er spesielt en fordel for deg som hekler hver eneste dag.
Kjøp et sett med heklenåler og vær forberedt
Hvis du ikke har alt riktig utstyr klart før du starter ditt neste hekleprosjekt, kan du fort bli sittende fast. Dette er uheldig ettersom tid er bortkastet og det kreative prosjektet ditt tar lengre tid å fullføre. Her er det en fordel å kjøpe et heklenålsett .
I slike heklenålsett får du flere heklenåler i forskjellige størrelser samtidig. Dette gjør det enkelt for deg å bytte heklenål etter behov. Hvis du er en solbrun hekler, er dette et veldig godt kjøp. Du vil alltid være klar for et hekleprosjekt, uansett hva mønsteret krever av heklenålstørrelser.
Det som er inkludert er forskjellig fra sett til sett. Du kan kjøpe heklenålsett med 3 forskjellige størrelser - det gir et godt grunnlag for å kunne starte hekleturen. Hvis du hekler mye, blir et heklenålsett med 12 forskjellige størrelser enda bedre. Her vil du være veldig godt dekket, og du vil faktisk kunne komme i gang med ethvert kreativt prosjekt.
Hekle alt - det er bare fantasien din som setter grensene
Når du har funnet riktig heklenål og tilhørende garn, er det faktisk bare fantasien din som setter grensene for hva du kan hekle. Du vil selvfølgelig være begrenset av hva dine hekleferdigheter er nok til. Med litt øvelse vil dette imidlertid ikke være noe problem i fremtiden. Når du blir bedre og bedre til å hekle, vil du kunne kaste deg over mer og mer kompliserte prosjekter.
Hekle alt fra topper, bluser, kjoler og sjal til kosedyr, smekker, sokker, ponchoer, bamser, hatter, cardigans og vester. Du kan også hekle et vell av forskjellige ting til hjemmet i form av babytepper, kjøkkenhåndklær, sengetepper, vaskekluter og håndklær. Hekle mange ting for deg selv, eller gled venner og familie med en fin og veldig personlig heklegave.
For å finne inspirasjon til ditt neste hekleprosjekt, kan du søke på internett. Det er nå mange blogger dedikert til hekling. Her kan du finne nye oppskrifter og dermed hekle nye og spennende prosjekter. Du kan også finne inspirasjon på sosiale medier som Instagram og Pinterest. Mulighetene for å finne inspirasjon er mange, men sørg for å finne en tilhørende oppskrift for prosjektet ditt.
Hvordan skape de beste arbeidsforholdene
Siden hekling er et håndverk med bagateller, kan du oppleve ubehag og smerte i feil arbeidsstilling. Dette er selvfølgelig ikke hensiktsmessig, og derfor er det viktig å gjøre din del for å skape de beste forholdene for arbeidet.
Først og fremst er det en god ide å velge ergonomiske heklenåler. La din sittestilling og din holdning være slik at nakken og skuldrene ikke er overbelastet. Vær forsiktig så du ikke synker ned i kroppen eller sitter med anstrengte skuldre. Slapp av i arbeidsstillingen din og ta en pause når du begynner å føle deg ukomfortabel.
Til slutt er det også viktig å hekle ved riktig temperatur med riktig belysning. Hvis du fryser under heklingen, strammer du kroppen automatisk. Sørg derfor for å jobbe i et varmt rom. I tillegg trenger du god belysning slik at du ikke overarbeider øynene dine for å se. Her er det en fordel å bruke heklenåler med lys .